Suomessa puhutaan energian säästämisestä mutta ei anneta avaimia sen toteuttamiseen. Ihmisiä vedetään energia-asioissa suoranaisesti höplästä eikä valtiovalta näytä haluavan korjata tilannetta. Onko haluttomuus monopolien suojelemista? Onko tämä sitä suomalaista demokratiaa?

Matala- ja passiivienergiarakentaminen ovat tänä päivänä tapetilla ja hyvä niin. Ensimmäinen ristiriita syntyy taloa rakentaessa siitä että sinut pakotetaan koneistettuun ilmanvaihtoon. Luodaan ’vacumpaketti’ eli kupla johon syötetään puhdasta ilmaa. Ilmaa, joka on monelle perheelle koitunut hengitystiehyeitä koettelevaksi ongelmaksi. Miksi ei hyväksytä hengittäviä seiniä ilman koneistusta? Tunnen useita perheitä joilla tämänlaatuinen ilmanvaihto on kytketty päältä pois ja tuotu normaalia ilmaa tilalle. Vaaralliseksi koettu kallis koneisto makaa sitten käyttämättömänä. Ymmärrän juuri ja juuri vielä asutustaajamat jossa saastekuorma on suurempi mutta haja-asutusalueita en.

Toiseksi minua ihmetyttää se että energiamonopoleille annetaan oikeus ylläpitää illuusiota että asuminen edellyttää vain sen oikean sähkön käyttöä ja tätä illuusiota tukemaan tuotetaan kaikenlaisia kalliita lämmitys- ym. ratkaisuja. Eihän ratkaisuissa mitään vikaa ole mutta niiden käyttö voi olla hyvinkin ilmaista. Välttämättä et tarvitse niitä lainkaan. Kahdentoista vuoden kokemuksella voin kertoa että eläminen on sangen helppoa ilman tuota oikeaa sähköä.

Itselläni on aurinko- ja tuulivoimaa. Talvellakin, kun puhdistat panelin pinan lumesta, sähkön tuotanto ei katkea vaikkakin se on pienempää. Riittävällä akkukapasiteetilla katat pahimmankin sähköntarpeen. Katselet tv:tä, kokkaat, poraat reikää seinään, ihan mitä vaan.

Sinun ei tarvitse liittyä vesijohtoverkostoon. Vesiautomaatti hoitaa kaivosta tulevan veden paineistuksen, eikä siinä kulu energiaa niin paljoa että pitäisi verkkoon liittyä, ei veden eikä sähkön osalta.

Jos välttämättä haluat ”bakteerittoman” ilmanvaihdon, et tarvitse oikeaa sähköä sen pyörittämiseen. Sama koskee muitakin pumppuja, oli kyseessä sitten porakaivo tai lattialämmitys.

Ei tarvitse rakentaa kalliita imeytyskenttiä jos kompostoit jätteesi ja suodatat jätevetesi.

Älä osta taloosi valmispiippua sillä se vie kaiken lämmön harakoille.

Älä osta pienilokerikkoista ja sokkeloista taloa sillä niihin ei takkalämpö ylety. Takka ja piippu hoitavat, oikeaoppisesti suunnitellussa talossa lämmityksen, niin myös käyttövetesi. Pienet tilat jos niitä välttämättä haluat saat lämpimiksi vesipattereilla.

Lattialämmitystä et todellakaan tarvitse joka huoneeseen vaan ainoastaan saniteettitiloihin laattojen alle. Nykyaikana osataan kyllä rakentaa lämpimiä lattioita muutenkin.

Olen asunut 12 vuotta englannissa jossa kaasu on yleisin lämmitysmuoto. Lämmität sillä käyttöveden hetkessä jolloin kaasun tarve on minimaalinen, ellet makaa tuntitolkulla suihkussa. Sillä voit lämmittää halutessasi vaikka koko talon.

Englantilaisvalmisteisen kaasuboilerin saat Virosta 250 eurolla. Kaasu on oiva lisävaruste ja vaaraton.

Oiva lisävaruste on myös löpöllä toimiva wallas-lämmitin. Voit vaikka kotoa poisollessasi ylläpitää kaukosäädettävää peruslämpöä.

Käytä ledejä valaistukseen. Kerrostalossakin saat sähkölaskun laskemaan puoleen pelkillä ledeillä. Mieluummin polttaa 3W:n lediä joka vastaa 40W. Wateissa on eroa. Ei energiansäästölamppuja.

Suomessa valtio ja sen monopoli ei salli sinun myydä käyttämätöntä sähkötuotantoa verkkoon, joka taas on mahdollista monessa muussa maassa. Tämäkin on sitä meidän demokratiaamme. Esim. Saksassa ostat sähköä silloin kun tarvitset ja myyt takaisin kun et tarvitse.

Tulevaa omakotitaloani en aio yhdistää valtakunnan sähköverkkoon ellei minulle anneta mahdollisuutta myydä ylijäämäsähköä takaisin. Katsotaan sitten sitä mihin muuhun tämä suomalainen demokratia minua pakottaa.

Yhteenvetona voi sanoa että Suomi olisi jo nyt edelläkävijä monissa yksityiselämää koskevissa energia-asioissa ja ilmastotalkoissa jos löytyisi todellista halua ja tahtoa.